• Historie handbalvereniging OBW

    Op 1 augustus 1952 richtte OBW, onder invloed van kapelaan Braem, voor de meisjes de afdeling handbal op. Dit onder de naam Blauw Wit. Onderscheid met de voetbal moest er zijn, vandaar het weglaten van de O. Elke zondag waren er in de wei aan de Slenterweg een stel meiden uit Ooy en Oud-Zevenaar bezig met een bal. Stevige boerenmeiden in een blauw shirt en een witte rok of broekrok, onder leiding van de eerste handbaltrainer Sjaak Pastoors ging het voortvarend.

    In augustus 1957 telde de handbalafdeling slechts nog 23 leden en later nog maar 6 leden. Kapelaan Spenkelink, opvolger van kap. Braem, kon dit niet verkroppen en benaderde Wiebe Jorna, hoofd van de St. Martinusschool. Half oktober 1957 nam hij het over. Hij kreeg een kasboek voor de contributie en kocht zelf een boekje over handbal (hij wist niets van de sport). De schouders gingen eronder en vanaf dat moment ging Blauw Wit OBW heten. In korte tijd verzamelde Wiebe Jorna genoeg meisjes om zich heen om de start te maken van een inmiddels bloeiende handbalafdeling. Op 19 februari 1959 kreeg OBW de officiële erkenning als bondsvereniging. Hij mag dus gerust de grondlegger van handbalvereniging OBW worden genoemd.

    Pas in juni 1985 neemt hij op 73-jarige leeftijd, als erelid, afscheid en draagt het stokje (en daarmee de familieplicht handbalvereniging OBW voort te zetten) verder over aan zijn dochter Marian Elfring-Jorna (inmiddels ook al ere-lid), die toen al menige jaren bestuurlijk bezig was en in 1957 reeds zelf begon met handballen. En niet onverdienstelijk. De vele successen van de handbalafdeling bezorgden OBW een goede naam, en nog steeds. Tussen de afdeling voetbal en handbal bestaat nog steeds een goede harmonie. Bij vele verenigingen ging de handbal door toedoen van de voetbal ter ziele. Bij OBW krijgt het juist steeds meer kracht. Het eerste damesteam heeft zelfs twee jaar op het één na hoogste niveau gespeeld (1e divisie). Daarna en nog steeds wordt door het eerste team op landelijk niveau gespeeld. Handbalvereniging OBW behoort daarmee al jaren tot de hoogst spelende vereniging in de regio en bergt in haar jeugd vele talenten. In 2008 komen de heren van HVR naar Zevenaar en heeft OBW ook weer een heren formatie, dit zorgde voor een nieuwe dynamiek in de club. Naast veel gezelligheid ook veel trainers, scheidsrechters en bestuursleden. 10 seizoenen en diverse successen later, is het team te dun bezet om verder te gaan. 

    Handbalvereniging OBW heeft een naam die staat en trekt veel leden en geïnteresseerden. Daarmee is deze handbalafdeling dan ook een boegbeeld voor de Zevenaarse samenleving. Het ledenaantal ligt boven de 150 leden. In september 2022 heeft de handbalafdeling 8 meisjes jeugdteams (2x F, 2x E, 2x D, C, B), 3 dames seniorenteams, 1 recreanten damesteam.